Adresseforandring

Adresseforandring
Kopen flytter fra havnegata 1, Hopen til Kystvegen 2, Ørnes

Mørketid

Mørketid
Utsikt fra Bjørnesletta mot Kollerfjellet midt på dagen sist fredag...

mandag 29. juni 2009

Markering av revir

Eller suverenitet som det vel heter når det er snakk om nasjonalstater, og ikke gutter, eller bikkjer.....

Ved siden av å observere og forsyne meteorologisk institutt med opplysninger om været kan man vel ikke stikke under en stol at en viktig årsak til at vi er her, er for å markere at Hopen er underlagt norsk suverenitet, som resten av øyene som til sammen utgjør Svalbard. "Landet med de kalde kyster", som det betyr oversatt fra norrønt.

Skal man markere nasjonalt overherredømme og tilstedeværelse holder det ikke bare å gå ned å pisse på stranda, selv om ihvertfall jeg gjør det og. Det må vises flagg, og her oppe er ikke "flaggstangen naken". Vi heiser flagg hver dag, selv om det sjelden er noen andre enn oss som får det med seg. I dag hadde ikke eventuelt besøkende sett det før de skallet i flaggstanga, og kanskje ikke da heller. Nord i tåkeheimen har vel sjelden vært en bedre beskrivelse på været enn her oppe i dag.

Fordelen er at det gjør det enkelt å bestemme skytype. I dag har vi stort sett meldt CL 6 hele dagen, lave tåkeskyer. Midlere og høyere skyer har vi sett lite til så der blir det satt kryss i synopen.

I morra har jeg imidlertid fri så da kan det godt klarne opp.......

lørdag 27. juni 2009

Storstadsteinen

I dag tidlig ble det fort slutt på slumringa. Været hadde bedret seg og et rastløst Lynx mannskap sto og spant på trappa, stein klare for å komme seg i lufta. Etter at Helikopteret hadde kommet seg i lufta ble det et par timer til på øret før lunch. Etterpå tok jeg en snartur opp på Werenskjoldfjellet og inspiserte Storstadsteinen.

I Sesongen 34 - 35 overvintret fangstmennene Sigurd Storstad, Børre Trøhaug og Birger Trøhaug på Hopen. De risset inn navnene sine og årstallet 1935 i en Helle på en varde oppe på det første platået på Werenskjoldfjellet. Varden ble forøvrig bygget av fiskerikonsulent Thor Iversen som besøkte Hopen flere ganger og drev vitenskapelige undersøkelser på øya.

Navnene til de tre fangstmennene er ennå synlig, og det var nok her de satt og speidet etter båten som skulle komme og frakte dem ned igjen til fastlandet sommeren 1935.

For min del er det for tidlig og begynne å kikke etter båtskyss hjem, men jeg fikk bekreftet at det ennå ligger godt med is rundt øya selv om landråken begynner å bli bred. I tillegg ser skiføret ut til å være kraftig på hell.

Blir nok fjellstøvler på tur neste gang og!

fredag 26. juni 2009

Værfast

Gjestene som kom i går booket seg inn på Hopen beach resort i natt og. Tåka lå tjukk over øya vår hele dagen og Lynxen ble værende på bakken. Det er vel bare å legge inn et lett omskrevet sitat fra Øystein Sundes hyllest til Widerøs Twin Ottere;

"det ække lett å være grå når man er liten, men det er værre å være bleik når man er stor.........

Uansett, det nærmeste crewet kom en luftetur i dag var en spenstig forsering av en bratt snøskavl under en dristig ekspedisjon der øya ble gått på tvers.

En av fritidssylene var intens skriving av postkort, så det eneste som mangler nå er at de blir å slite med overvekt pga en stappfull postsekk.

For oss på stasjonen er det helt greit, alltid trivelig med besøk og det er vel en klar fordel å holde seg inne med de som sannsynligvis blir tildelt oppgaven med å få oss hjem til jul.

Likevel spørs det om det er en pilot her som kommer til å være intenst interessert i en god metar i morra tidlig.

torsdag 25. juni 2009

Tøff postgang

I dag fikk vi besøk av Lynxen til KV Svalbard som hadde med seg to karer som skal ha service på helifuel anlegget her. Gleden var stor da de i tillegg hadde med seg en postsekk til stasjonen. Sekken var litt slunken, det var bare ett brev oppi der men når det var adressert til postmesteren var gleden desto større.

Konvolutten ble flerret opp og innholdet røsket ut. CDèn som lå inni var imidlertid i en litt stusslig forfatning. Den var grundig knatret, bare fillebiter igjen. Litt usikker på hva som var på den, og det blir jeg vel heller aldri å finne ut nå. Med mindre avsenderen leser dette og prøver på nytt.

Lærdommen blir at det er tøft og være postmester i ishavet, men det er værre å være post.

Postmesteren gir imidlertid ikke opp, han blir på sin post (pling) og jobber ufortrødent videre.

I`ll make my day....!

tirsdag 23. juni 2009

Endelig....!

Nå har vi begynt på moroa, rydding i fjæra!

Som alle gode landingsplasser har også stasjonsområdet vårt i Husdalen ei god rekvedfjære. Egentlig er vel hele stasjonsområdet ei god rekvedfjære.....

I går satte vi igang med det som for en hedmarking er sommerens definitivt artigste eventyr! Vedsjau!! Jens, sjæfen gjorde en runde med traktoren og motorsaga og tippet det som nok blir de første 10 vedsekkene foran inngangsdøra til stasjonen. I dag begynte vi andre med det som er artigst med vedhøgging, nemlig kløvinga.

Det mangler ikke på råstoff, og det er vel bare å jobbe det man klarer for å bli kvitt det som allerede har drevet i land før det neste lasset kommer.

Så langt har virket vært av topp kvalitet, når kubbene er delt opp sprer det seg en god eim av feit furu som får mindre testosteronsprengte støllinger enn meg til å krympe seg i tilfredshet.

Til høsten skal det fyres...........!!

mandag 22. juni 2009

Schizofren eller ensom?

Etter bildet å dømme ser det vel ut som en kombinasjon av begge deler, og de som kjenner meg synes vel kanskje diagnosen passer ganske godt, men det jeg egentlig driver med er å lese værmeldinga ut på radioen. På den måten får de som har rotet seg opp hit sjøvegen, og er utstyrt med kommunikasjon ombord, oppdaterte værmeldinger to ganger i døgnet.

Det leses opp både på mellombølge og på VHF, og når hver radio har vært sitt telefonrør gir det hele et inntrykk av at man sitter å snakker med seg sjøl, noe som i mitt tilfelle knapt nok hadde overrasket noen som helst.

Før jeg reiste opp måtte jeg ta et såkalt GOC kurs for å bli sertifisert radiooperatør, noe som i utgangspunktet høres litt i overkant ut da Hopen i fjor ble utstyrt med både telefon og internett forbindelse. De meteorologiske dataene vi samler inn blir sendt via nett.

Men når den lokale erstatningen for Kristen Gislefoss skal i aksjon må radioen taes i bruk, i tillegg fungerer det som back up når nettet faller ut.

Problemet mitt er at jeg sliter med ettervirkninger av ei overdose KLM i oppveksten, og det er en reell fare for at jeg dropper ut av det offisielle budskapet fra meteorologisk institutt og kommer med et værvarsel i god Kirkevåg, Lystad og Mjøen stil;

"Åna Sira til Lindesnes, Lindesnes til Hardanger, Bergen er med, Bergen er med pass på, og det blir stiv kuling, oppholdsvær, og det, og det blir faktisk pent vær i morgen!!!!! Hvem skulle trodd det!??"

Hvis det skulle skje, ved en glipp, så får jeg vel muligens bekreftet hvorvidt det er noen som lytter på varslene vi leser opp, og om stasjonen er utstyrt med tvangstrøye?!!

søndag 21. juni 2009

Isskruing

Jeg hadde vel egentlig regnet med at vi som er plassert godt oppe på land var i sikkerhet for det som kanskje var den største faren for tidligere tiders polarfarere. Nemlig det å bli skviset mellom drivisen. Utallige skuter har møtt sin skjebne på den måten i arktis.

I dag var det kopen sin tur. Under lørdagsbadinga, eller badstubadinga, som er det som skiller helga ut fra resten av ukedagene her oppe fikk jeg noe av den samme behandlinga som Fram gjorde under sin første ferd over polhavet.

Jeg skulle ned i sjøen og kjøle meg ned, og i og med at det var pålandsvind og en del drivis i fjæra monterte jeg opp kameraet for å dokumentere en gang for alle at bading mellom isflak er noe vi driver med her oppe.

På tur ut i sjøen kom jeg, eller leggen min, i klem mellom to flak. Kombinert med den tidligere nevnte pålandsvinden gikk det som det måtte gå, jeg fikk en førsteleggserfaring med hvor tunge tilsynelatende små isflak kan være. Først så det bare ut som et enkelt skrubbsår, men nå, noen timer senere, sitter jeg der med leggen godt plassert oppå en pose frosne grønnsaker. Fare for at tjukkleggen blir det nye kallenavnet, sjøl om dumskolten hadde vært mer fortjent.

En grei påminnelse om at man i motsetning til på fastlandet absolutt bør tenke før man hiver seg uti et eller annet, uavhengig om det er havet eller andre fristelser.

Blir nok ingen løpetur på mølla i morra, men det ligger an til blomkålsuppe til lunch......

fredag 19. juni 2009

Inspeksjon av Rudi hytta

Etter at gårsdagens bjørn hadde svømt ute av syne fra stasjonen bar det rett i sekkepakkinga. Været var glitrende, type påske + og det var på tide med et besøk på sørhytta. For å slippe den verste motbakken fulgte jeg fjæra bortover på råtten vårsnø ispedd tildels store doser vann og flekkvis litt grus.

Framme bar det rett i øldrikkinga. Svettet sikkert fire liter på to timer i ei til tider plagsom varm sol som kombinert med den vanlige 90% luftfuktigheten vi har her gjorde at alle kraner åpnet seg.

Utpå kvelden la jeg inn en inspeksjon av Rudi Hytta som ligger noen hundre meter nedenfor hytta vår. Det var der Bjørnekongen, Henry Rudi, overvintret sesongen 1908 - 1909. Grunnlaget for kallenavnet ble muligens lagt denne sesongen da han i løpet av en overvintring her nedla over 100 bamser.

Hytta var nok mer innbydende for hundre år siden men alt tatt i betraktning kan den nok ennå tilby tak over hue for folk med sansen for historie og små krav til moderne interiør.

I dag gikk turen tilbake over fjellet. Gikk opp bekkeskaret og over Werenskjoldfjellet. På vegen passerte jeg noen av restene etter det sovjetiske militærflyet som styrtet oppe på Werenskjoldfjellet i 1978, og skapte et lite sikkerhetspolitisk drama i ukene etterpå. Med den kalde krigen som bakgrunn fikk Hopen besøk av en sovjetisk rakettkrysser og flere norske kystvaktfartøy.

Tilbake i heimen ble det kald cola, dusj og et nydelig måltid tilberedt av den suverene kokken vår. Den hyppigste kommentaren på kjøkkenet om dagen er "guddi guddi" kun avbrutt av tilfredse sukk.

God helg!

torsdag 18. juni 2009

Bamsen på tur nordover?!

I dag ble det brått slutt på slumringa når Jens kom opp og ga beskjed om at de så Bjørn et stykke utenfor stasjonen. Kameraet ble med ned og fra stua kunne vi se ei stor binne (tror vi) som svømte nordover langs stranden med stø kurs mot noen isflak lenger ut.

Været har kommet seg i løpet av natta og det er blå himmel, sol og sikkert opptil flere varmegrader i solveggen ute. Isdekket utenfor øya har krympet litt de siste dagene og man skal vel ikke se bort fra at bamsen har tenkt seg lenger nordover før drivisen forsvinner helt.

Uansett spennende å få et nytt glimt av kongen av arktis, selv om den i svømmende tilstand for en østlending, gir noen assosiasjoner til Beveren som plasker rundt i Glomma om sommeren. Hovedforskjellen er vel målestokken på dyret og ikke minst dietten...

tirsdag 16. juni 2009

Ho mor

I går skrev jeg noe om at fuggeln her oppe er i full gang med vårens kurtisering, i dag så seg med selvsyn det første synlige resultatet. Nå jeg skulle innom å sjekke tilstanden til aggregatet skvatt det opp en ærfugl inne ved veggen, en halvmeter fra inngangsdøra til maskinbua. I ei lita grop i grusen lå det to egg og den stakkars mora gjorde flere fremstøt for å lokke meg lenger ut på plassen. Det blir stadig skrevet om uansvarlige foreldre i ymse fora, og det nevnte fjærkreet kunne nok lett ha funnet en like god, men mindre trafikkert plass og legge redet på.

Når jeg var innom i kveld så det imidlertid ut som den hadde funnet roen. Jeg skulle innom for å hente noe seletøy til en av bikkjene og da lå ho mor godt plassert på eggene uten å bli nevneverdig stressa av at jeg spaserte fram og tilbake rett på sia. Kanskje det går bra med det potensielle krapylet likevel?

Svaret kommer vel i løpet av de nærmeste ukene.....

mandag 15. juni 2009

Sklett i lufta og romantikk på isen!

Etter et døgn med tildels kraftig pålandsvind har vi fått drivisen helt inn i fjæra utenfor stasjonen. Nå er det bare å spenne på seg pulken og leke polfarer så mye man orker. Det har selvfølgelig blitt ennå mer interessant å følge med på utsikten fordi muligheten for å få et glimt av bjørn sannsynligvis er større enn noensinne.

I dag har det vært ordentlig sklettvær med en kombinasjon av sludd og regn som har gjort det enkelt å tilbringe fridagen inne i stua med en kopp kaffe og ei bok. Det ble en snartur ut etter middag for å ta noen bilder og etter 10 minutter ute var det bare å tusle inn, vrenge av seg klærne og finne fram håndkleet.

Dagens endorfinkick ble følgelig lagt til "Hamsterbua", der tredemølla står.

De siste dagene har det blitt merkbart mere fugl rundt stasjonsområdet, og spesielt ærfuglen ser ut til å kose seg. De første eggene er observert og når vi legger oss om kvelden sovner vi inn til lyden av fuggel som koser seg på utsida. I dag har de vært litt mindre aktive, mulig at været ødelegger litt av stemningen, men de er der og de holder ut. Så romantikken er høyst tilstede, om ikke inne på stasjonen så ihvertfall utenfor.

Iskalde omgivelser ser ikke ut til å legge noen demper på hormonproduksjonen........

lørdag 13. juni 2009

Påskestemning

Den første uka som met. fullmektig på Hopen er tilbakelagt og fortsetter det sånn kommer dette halvåret til å gå radig. Vi har hatt med oss to montører som har byttet ut alle vaierene på radiomastene på stasjonen. De har gjort en kjempejobb og etter ei uke der de jobbet tre skift om dagen ble de ferdige med den siste i går. I dag ble de hentet av et helikopter fra kystvakten som tok dem med til Bjørnøya der de skulle gjøre en ny jobb.

Nå sitter vi igjen alene for første gang, og det blir vel å gå noen dager før vi får besøk på nytt. Sommerbåten kommer i starten av august.....

Været har så langt vært over all forventning. Det var bra i går og kanon i dag. Jens, stasjonssjefen, som hadde vakt i dag måtte slå opp i boka for å finne ut hvordan han skulle melde inn at himmelen var skyfri. Han har vært her noen runder tidligere men dette var nytt.

Blå himmel, sol, 4 plussgrader og lite vind gjorde at tankene gikk tilbake til påskeferien.

Etter at helikopteret var ekspedert tok jeg og Kurt skiene fatt og tok en snartur opp på Werenskjoldfjellet. Flott tur, med en ennå finere nedkjøring. Neste gang været klaffer med en fridag er det sørhytta som står for tur. Nå er det på tide å inspisere velferdsboligene på øya! Gjerne kombinert med en tur på Iversen fjellet. Det høyste fjellet på øya som rager over alt annet med sine imponerende 370 meter.

Nå begynner stampen å bli varm, det er fyrt opp i badstua og det ligger an til helgevask.

Topptur

I dag var det fridag for kopen og etter å ha tatt igjen noen timer med søvn bar det ut på ski. Jeg, Chiefen og Mister (en av hopskiene, vår versjon av husky) gikk opp på Kollerfjellet som med sine enorme 304 meter er en av de høyeste toppene på Hopen.

Det begynte til fots, deretter hadde vi en etappe med råtten vårsnø ispedd noen barflekker, før vi oppe på platået kunne skøyte innover på skaren som var dekt av to centimeter styresnø. Været var glitrende og fortsetter det slik må det bestilles solkrem til velferdssjappa.

På toppen kunne vi skimte Edgeøya rett nord, og tanken om å ta en snartur med båt i sommer meldte seg..... "Det ligger jo og venter på oss rett der borte"!

Det var en del revespor oppe på fjellet men ingen ferske bjørnespor, noe som egentlig er like greit.

I morra er det Werenskjoldfjellet som står for tur, forutsett at været holder seg. Hvis ikke skal vel stampen fylles for helgerengjøring....

fredag 12. juni 2009

Opptur!!

I går fikk vi besøk av gutta i 330 skvadronen på Banak. Det ble en høydare på flere måter, noen mer bokstavelige enn andre...

De var ute på treningstur og kom fra Longyearbyen via Edge - Øya. De var litt forsinket så middagen ble sen, men definitivt verd å vente på!

Kokken serverte indrefilet av Reinsdyr akkompagnert av en vannvittig god blæbærsaus, som etter ymse tilbakemeldinger falt i smak hos flere enn undertegnede.

Etter endt foring kjørte vi utvidet åpningstid på Badelandet og det ble flere runder i henholdsvis badstu, sjøbadavdelingen og stampen. Sjefen på stasjonen, Jens, tok ansvar og posterte som bjørnevakt med base på taket av badstua.

Avlutningsvis ble det en runde med shopping på velferdssjappa, og postmester Bjørnstad måtte stemple sitt første postkort. Det finnes ingen bedre butikk på denne breddegraden!! Ihvertfall ikke med så fleksible åpningstider.

Dagen i dag har ellers forløpt rolig, jeg hadde dagvakt og har surret rundt med en colaboks i hånda store deler av dagen for å erstatte gårsdagens væsketap (det ble varmt i badstua!!). I morra har jeg fri, skal ikke på jobb før på lørdagskvelden, så hvis været blir brukbart blir det vel en liten tur på fjellet for å myse på landskapet.

tirsdag 9. juni 2009

Istid

I løpet av de dagene vi har vært har har drivisen seget sakte men sikkert nærmere vår side av øya og nå mangler det bare en tre fire hundre meter på at vi kan repetere en av bibelhistoriens store begivenheter, å gå på vannet.

På sørenden av øya ligger isen og stanger mot land, så nå kan Rudi Hytta benyttes som utgangspunkt for et kaffebesøk på Bjørnøya. Ihvertfall for et forsøk, muligens med overlevningsdrakt og en dose overmot. Det er sikkert forsøkt før av en eller annen strandet fangstmann, og med tanke på de historiene jeg har lest om de gamle overvintrerne her oppe så hadde jeg ikke blitt overrasket om noen også har gjennomført et slikt prosjekt.

Den eneste praktiske konsekvensen av å få iskanten opp i fjæra for oss, som er trygt plassert oppe på land, er at sjøbadavdelingen til "Hopen Badeland" har fått en noe kortere svømmebane. Ennå ligger vi imidlertid godt i overkant av den internasjonale standarden for 50 meters langbanebasseng så jeg tror vi berges!

Enn så lenge.....

Bamse!!!

Herved kan jeg slå meg på brystkassa og si at jeg har sett isbjørn! Det var riktignok gjennom kikkerten ca. 1,5 kilometer fra stasjonen, men Isbjørn var det like forbanna!

Tilsammen observerte vi seks bjørner i dag, men det er vel sannsynlig at det var snakk om en eller flere gjengangere.

Jens purret meg ved 10 tida i dag tidlig med beskjed om at de så bjørn fra stasjonen. Jeg brukte litt tid på å komme meg opp, hadde bare sovet en to tre timer etter å ha gått nattevakt, og da jeg etterhvert fikk market meg opp var bare en av de fire bjørnene som de andre hadde observert fremdeles synlig. Den hadde stø kurs sørover oppe i fjellsida en drøy kilometer bortenfor stasjonen. Det var en stor kar, og han bakset tungt i løssnøen. Han stoppet opp flere ganger og ga ikke inntrykk av at han hadde det travelt.

De andre hadde også sett ei binne med to unger omtrent like lagt nord for stasjonen som hadde gått ned fra fjellet og ruslet videre nordover i fjæra.

I kveld var det kokken som på nytt oppdaget to bjørner som surret rundt i fjæra ca. en kilometer sør for stasjonen. De ble borte bak en odde, men etter en stund dukket den ene opp igjen og etter kursen å dømme var han på tur mot Rudi hytta på sørenden av øya.

Ellers har dagen gått med til litt matlaging, har vært vikar for kokken som hadde fri i dag. Litt senere gjennomførte jeg ei lita treningsøkt på Hopens jern og løpelab. "Sats" kan bare gå og legge seg. Jeg har vært innom mange treningsrom av ymse kvalitet men dette står til en klar åtter på en skala fra en til ti.

Til slutt er det bare å slå fast at Hopen Met har Ishavets og garantert Norges tøffeste håndmanualer!!! (se fotodokumentasjon i margen!!!!)

God natt til alle sammen fra en oppglødd met fullmektig....

mandag 8. juni 2009

Rekapitulering

Forrige gang jeg var på Hopen var i slutten på juli i 2004. Mye er likt men en del ting har forandret seg. Kiosken og postkontoret er flyttet til naborommet. Gutta har fått tilgang til internett, noe denne blekka er et bevis på og årstida er enn så lenge definitivt en annen. I dag var det fridag, men mesteparten av dagen gikk med til gjennomgang av branninstruksen og gjennomføring av brannøvelse. Det hadde tatt fyr i stampen!!

Det var bare å hive seg rundt og rigge til brannpumpe, strekke slanger og slokke etter alle kunstens regler....

Når brannen var slukket, mannskapet telt opp og utstyret rydda vekk sto vi der med en til alles overraskelse full stamp med lunkent vann. Det eneste fornuftige da var å fyre opp, både i badstua og i stampen og ta debriefen i "Hopen Badeland".

At stampen er et glitrende utgangspunkt for å observere været var et pluss da jeg etter endt rundvask gikk på sommerens første nattevakt og skulle sende hovedobservasjonen klokka 0200 og ikke minst sende værmeldingen på mellombølge og VHF radio for eventuell skipstrafikk i området.

Før rundvasken rakk jeg og Kurt en liten snartur på ski og for andre gang gikk jeg Hopen på tvers. Første gangen var den før omtalte sommeren 2004. Øya har definitivt ikke blitt noe bredere siden forrige gang, og med to trekkvillige, om ikke bestandig samarbeidsvillige, "Hopskier" gikk det til tider radig i delvis råtten vårsnø.

Og nå?

Et nytt renere menneske som sitter og koper på radiorommet med susingen fra diverse mottagere i bakgrunnen.

En bra dag på jobb i ishavet.......

lørdag 6. juni 2009

Kopen, endelig på Hopen!!

Da var vi framme. Vi har hatt det bra ombord på KV Svalbard men jeg må igjen understreke at det er suverent å ha fast grunn under bena. Noe jeg har gjort hver gang jeg har tilbragt mer enn noen timer ute i båt. Vi ble flydd i land med helikopter da øya var omsluttet av tett drivis, og Lynxen måtte gå flere turer for å få med seg folk og pikk pakk på land.

Sliter med litt senskader etter båtturen, huset står fremdeles ikke i ro. Etter fire fem timer på land går jeg ennå og sjangler så huet er vel fremdeles på sjøen, men det går seg vel til.

Nå er det foring, spent på hva kokken har stelt istand.

Kommer sterkere tilbake med oppdatering av posisjon og tilstand.

onsdag 3. juni 2009

Avreise....?

Da er alt pakket og stablet i gangen oppe på værvarslinga mens vi som skal ut sitter og koper i kjelleren, mens vi venter på tilbakemelding fra Kystvakta. Båten skal etter sigende gå ved tre tida men ifølge de som jobber på huset betyr det en eller annen gang mellom 1500 og midnatt lokal tid. Det er meldt en del vind så strategien nå er å spise godt før avreise, holde seg våken til vi kommer et stykke ut fra kysten og så gå i dvale så lenge som mulig. Personlig har jeg en ambisjon om å tilbringe det neste døgnet godt plassert i bikka.

Turen oppover til Bjørnøya tar et døgn, videre til Hopen går det ca et halvt døgn til. Forhåpentligvis kommer vi oss på land i løpet av fredagen men det kommer alt an på været, den tida de bruker på å laste av folk og pikk pakk på Bjørnøya og ikke minst på isen. Hvis det ligger mye is rundt Hopen blir vi sannsynligvis satt på land med helikopter.

Så om et par døgn står det vel fire lett forvirra karer alene i fjæra der vi skal tilbringe de neste seks månedene i vårt private ishavsparadis.

Bare vi kommer oss ombord og avgårde......

Nanuk

Nanuk
Veteran blant en gjeng jyplinger!

Blåtimen...

Blåtimen...
...har blitt erstattet av svart - timen!

Til bestefar....

Til bestefar....
Barnebarnet ønsker seg ny lekestue.

Close drift ice

Close drift ice
Nå begynner det å ligne på skikkelig vinter

Trykkfallsyke

Trykkfallsyke
Ny rekord??

Lufttrafikken på Hopen tar av...

Lufttrafikken på Hopen tar av...

Nattlig besøk

Nattlig besøk
Reven har fått vinterpels

Skytteltrafikken i gang....

Skytteltrafikken i gang....
KV Svalbard i bakgrunnen

Hektisk aktivitet på "Hopen Heliport"

Hektisk aktivitet på "Hopen Heliport"
Pallen settes ned på "paden"

Driftsoperatørene.....

Driftsoperatørene.....
...i full gang med å sikre vannforsyningen

Skaftegranater og batterier

Skaftegranater og batterier

Utstyrskasse ved depoet

Utstyrskasse ved depoet

Brann i horisonten

Brann i horisonten

Utsikt fra Johan Hjortfjellet

Utsikt fra Johan Hjortfjellet
Edgeøya i bakgrunnen

Kopen i solnedgang

Kopen i solnedgang

Bjørnebo i ny innpakning

Bjørnebo i ny innpakning
Tyson deler ut fagbrev...

Arbeidslaget

Arbeidslaget
Intens planlegging i en tariff festet fem minutter...

Anleggs - slusk!

Anleggs - slusk!
Kopen ved blandeapparatet

Ved Storstadsteinen

Ved Storstadsteinen
Klar for å rulle ned den siste bakken til stasjonen

Bunkring

Bunkring
Bunkerslangen ble trukket over fra KV Ålesund, inn til land og videre opp til tankbygget

Lossing

Lossing
Drevne folk ved krana og godt vær gjorde denne delen av jobben enkel

Landing

Landing
Det går hardt utover båten men det er eneste løsninga for å få godset på land

Siste operasjon

Siste operasjon
Godset løftes ut av båten og kjøres til stasjonen

Sørveggen før oppgradering

Sørveggen før oppgradering
Planleggingen var intens før arbeidet ble satt igang.....

Sørveggen etter oppgradering

Sørveggen etter oppgradering
Snekkerlauget på Hopen er definitivt fornøyd med resultatet

Skjæring av villmarkspanel

Skjæring av villmarkspanel
Unge Torkildsen produserer kvalitetspanel med stø hånd og et solid overblikk

Valgmedarbeiderne tar av på Svalbard

Valgmedarbeiderne tar av på Svalbard
Usikkert om det skyldes valgdeltagelsen eller det faktum at de satt i et helikopter...

Sysselmannens utskremte på tur mot Iversen

Sysselmannens utskremte på tur mot Iversen

Måling av badetemperaturen

Måling av badetemperaturen
Tørr på bena, enn så lenge....

Gutta i bua

Gutta i bua
Vet ikke hva de hadde gjort gæli men i bua var de....

Utsikt nordover fra Iversen fjellet

Utsikt nordover fra Iversen fjellet

Størrelse??

Størrelse??
Holder ikke med 40 her!

Revirhevding

Revirhevding

Varden med Storstadsteinen

Varden med Storstadsteinen
Stasjonen i bakgrunnen

Grounded

Grounded
Ønsker seg årer og flottører til Jul!?

Postmesteren sliter i motgang

Postmesteren sliter i motgang

Pratesjuk!?

Pratesjuk!?
Terapi eller samtale?

Kopen foran Rudi hytta

Kopen foran Rudi hytta
Gammel hytte, gammel mann......